Otok Krk je već neko vrijeme svjetionik otočne održivosti

Okupljeni stručnjaci raznih vokacija, brojne institucije i predstavnici udruga civilnog društva u Njivicama raspravljali su o održivosti razvoja u kontekstu klimatskih promjena na otocima.

NJIVICE U suorganizaciji Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Veleposlanstva Republike Francuske te udruga Eko Kvarner, u Njivicama na otoku Krku ovog je vikenda održana 3. meÄ‘unarodna klimatska konferencija otoka Krka. Okupljanje stručnjaka raznih vokacija, brojnih institucija i predstavnika udruga civilnog društva upriličeno u kongresnoj dvorani hotela Beli kamik ovog je puta, za radnu temu, imalo razmatranje tematike »Održivog razvoja u kontekstu klimatskih promjena (s naglaskom na otoke)«.

Omišaljski terminal

Nakon što su se u uvodnom djelu višednevna okupljanja sudionici konferencije imali priliku terenski upoznati s planiranim projektom omišaljskog terminala za prihvat ukapljenog prirodnog plina, ali i modelima gospodarenja komunalnim otpadom koje na tom kvarnerskom otoku već godinama uspješno u djelo provodi otočna komunalna tvrtka »Ponikve eko otok Krk«, sudionici konferencije radni su dio okupljanja proveli u izlaganjima i raspravama o temama vezanim uz održiv i odgovoran turizam o čemu su izlagali Nenad Starc, Hrvoje Carić te Hrvoj Katunar, a potom još i o tematici energetske tranzicije i niskougljičnog gospodarstva za »obradu« koje su ovom prilikom bili zaduženi Dejan Kosić, Goran Krajačić i Saša Živković.

Autohtonu i tradicionalnu poljoprivredu kao odgovor na probleme nastale globalizacijom i klimatskim promjenama u svojim su izlaganjima obradili Nedo Pinezić koji je govorio o obiteljskom mikro-poduzetništvu u turizmu kao temelju ekonomske i socijalne stabilnosti Hrvatske te Ugo Toić, iz LAG-a Kvarnerski otoci koji je skup iskoristio za prezentiranje značaja, važnosti i potencijala brendiranja tradicionalnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. O pokretu »slow fooda« prisutne je upoznala Marijana Cvijetić.

Uspješni modeli

Govoreći o nastojanjima i ciljevima održanog okupljanja jedan od njegovih organizatora te ujedno i moderator vrlo zanimljivih rasprava, Vjeran Piršić iz Eko Kvarnera, rekao je da je Klimatska konferencija otoka Krka jedan od skupova koji bi trebali pridonijeti definiranju službenih stajališta Hrvatske koji bi sredinom prosinca trebali biti iznijeti na novoj Pariškoj konferenciji. U sklopu nje bi, s ciljem doprinošenja nastojanjima globalnog obuzdavanja i sprečavanja klimatskih promjena koja su potezima predsjednika Trumpa uzdrmana i poremećena, naša zemlja trebala pridonijeti predstavljanjem vlastitih, uspješnih lokalnih modela održivog razvoja, posebice onih na otocima.

Osim tog cilja, prenio nam je Piršić, sve ono o čemu smo proteklih dana razgovarali za cilj ima i uspostavljanje kanala transferiranja onih u praksi potvrÄ‘enih modela održivosti s otoka koji su ih uspješno primijenili na one koji to još uvijek nisu, zaključio je naš sugovornik ustvrdivši da u tom smislu, sa svojim znanjima i iskustvima, Krk već neko vrijeme drži poziciju »svjetionika otočne održivosti«.

 

Prezentacije s konferencije: