Blog / Novosti

ELEKTRO AUTOMOBIL I FOTONAPONSKA ELEKTRANA ZA 150.000 KUNA

U suradnji s lokalnim partnerima, osmišljena je objedinjujuća ponuda koja uključuje izradu energetskog projekta, natječajnu asistenciju, nabavu električnog vozila i izvođenje radova instalacije solarne elektrane po povlaštenoj cijeni od 150.000,00 kn.

Više

Kako da privatni iznajmljivači (optimalno) na svoj krov instaliraju fotonaponsku elektranu, uz poticaje Fonda

KAKO (KORAK PO KORAK) DO ENERGETSKE NEZAVISNOSTI: Lekcija prva: optimalna instalacija integrirane fotonaponske elektrane

Više

Solarni bum u Sloveniji – instalirano skoro 2.500 solarnih elektrana u 2019.

U Sloveniji je prošle godine instalirano 2.496 solarnih solarnih fotonaponskih sistema ukupne snage 31,2 MW od čega je velika većina za vlastitu potrošnju građana. U odnosu na 2018. to je rast od 233%.

Više

'Dolazi svijet koji će biti topliji 4 stupnja nego u predindustrijsko doba'

Postoji globalni cilj o zadržavanju porasta temperature do 1,5 Celzijev stupanj, no nažalost, taj nam cilj neumoljivo bježi.

Više

Domaćinstva u Grčkoj zajedno grade solarne elektrane od 100 megavata

Poljoprivredna zadruga Agrinio je objavila da su u toku radovi na izgradnji fotonaponskih sistema energetske zajednice koju je osnovala. Petsto porodica u Etoliji-Akarnaniji u Grčkoj zajedno podiže solarne elektrane od ukupno sto megavata, a model je uključen u nacionalni pravni okvir za naredne investicije.

Više

Poljska smanjuje proizvodnju i zatvara ugljenokope

Najveći poljski proizvođač ugljena - državni PGG, u idućih bi nekoliko dana mogao najaviti znatno smanjenje proizvodnje i zatvaranje brojnih rudnika, kao dio plana restrukturiranja koji bi mogao potaknuti proteste rudara, navode industrijski izvori

Više

Sud zaustavio projekt vjetroelektrane Vrataruša II zbog mogućeg utjecaja na okoliš

VISOKI upravni sud poništio je rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike (MZOE) da za vjetroelektranu Vrataruša II nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš i ocjenu prihvatljivosti za ekološku mrežu, izvijestila je udruga Biom.

Više

Vis postaje samoodrživ: HEP pustio solarnu elektranu u probni rad

Fotonaponsko postrojenje na najudaljenijem naseljenom jadranskom ostrvu otpočelo je probnu proizvodnju. HEP je podigao solarnu elektranu od 3,5 megavata koja bi trebalo da učini Vis energetski nezavisnim kada bude instaliran sistem za skladištenje struje.

Više

Novalja će dobiti solarnu elektranu vrijednu 10 milijuna eura, uskoro počinje gradnja

- Teško je još uvijek govoriti o konkretnim brojkama, ali nadamo se da ćemo kroz godine koje dolaze govoriti o troznamenkastim megawatima i milijunima eura ulaganja, poručuje direktor RP Globala i dopredsjednik Zajednice obnovljivih izvora energije HGK Bojan Reščec

Više

Generalni direktor Audija priznao da je Tesla dvije godine ispred cijele automobilske industrije

Audi priznao da je Tesla ispred cijele automobilske industrije – Tesla je 2012. godine pokrenula veliku evoluciju u automobilskoj industriji predstavivši Model S. Slobodno se može reći da je tada pokrenut trend električnih automobila koji se već danas smatraju pravom budućnosti mobilnosti, a posljednjih par godina Tesla je definitivno lider u toj industriji.

Više

OTOČKI TIRAMOL Vjeran Piršić – Vizionar u otočkom strujnom krugu

KRK – Njegovo ime je brend za ekološki pristup. Njegovo djelovanje odavno nadilazi otok s kojeg dolazi. Njegova energetski samodostatna kuća prva je solarna cigla futurističkog nezavisnog otočkog energetskog sustava. On je čovjek čije ideje hvale na sve strane – osim onih koji su u nekom od lobija zajedničkog slogana “ideje moje, novac i gorivo vaše”

Više

Javni pozivi i natječaji

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je niz natječaja za sufinanciranje energetski opravdanih projekata.

Više

Europski zeleni plan

Europski zeleni plan naša je strategija za postizanje održivosti gospodarstva EU-a. To ćemo postići pretvaranjem klimatskih i ekoloških izazova u prilike u svim područjima politike i osiguravanjem pravedne i uključive tranzicije.

Više

Solarno tržište u EU raslo 36 posto

U Europskoj uniji tijekom 2018. godine je instalirano osam gigavata solarnih energetskih sustava. U odnosu na 2017. kada je na mrežu 28 članica EU-a priključeno 5,9 GW to je povećanje od čak 36 posto, procjenjuje udruženje za sunčevu energiju u Europi SolarPower Europe

Više

Iskorištavanje Sunčeve energije u Hrvatskoj budi sve veći interes

Novi hype konačno su postale fotonaponske elektrane - HEP i drugi developeri žele graditi velike elektrane, a građani uskoro mogu očekivati poticaje za ugradnju FN sustava.

Više

Budućnost obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj

U prosincu 2018. godine Hrvatski sabor je usvojio izmjene Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji („Zakon o OIE“) te je Vlada usvojila dva podzakonska propisa koji se zajedno primjenjuju od 1. siječnja 2019. godine („Izmjene iz 2019. godine“).

Više

Popis zakonskih i podzakonskih akata vezanih uz obnovljive izvore energije

Donosimo popis svih zakonskih i podzakonskih akata vezanih uz obnovljive izvore energije donesenih do 01.09.2018. 

Više

OKRUGLI STOL O PREDLOŽENOM PROJEKTU LNG TERMINALA PORED OMIŠLJA, NA OTOKU KRKU

Gradska vijećnica Grada Rijeke
subota, 11. studenog 2017. g.

Organizatori: Ekokvarner i Zelena Istra

Više

Otok Krk je već neko vrijeme svjetionik otočne održivosti

Okupljeni stručnjaci raznih vokacija, brojne institucije i predstavnici udruga civilnog društva u Njivicama raspravljali su o održivosti razvoja u kontekstu klimatskih promjena na otocima.

Više

Energetski učinkovite zgrade

Pasivna kuća je znanstveno i praktično potvrđeni koncept visoko energetski učinkovite arhitekture u sinergiji s građevinskim i instalacijskim inovativnim sustavima.

Više

Tehnički fakultet Rijeka: Sunčevu toplinu pretvaraju u rashladnu energiju

Najvažnija primjena je za potrebe nastave, znanstveno-istraživačkog rada te ispitivanja i mjerenja na Zavodu za termodinamiku.

Više

Struja s krova sortirnice na krčkom odlagalištu otpada Treskavac

Iako bi na solarnoj energiji mogli graditi domaću industriju i otvoriti mnoga radna mjesta, naš najdominantniji oblik energije, a to je sunce, prepušten je za sada samo entuzijastima i hobistima

Više

Dizalice topline velikih instaliranih snaga

Danas se smatra da je u energetski razvijenim sustavima moguće integrirati do 20% električne energije iz vjetroelektrana bez većih zahvata na distribucijskom i transmisijskom sustavu. Nakon 20% električne energije iz vjetroelektrana, pojavljuje se problem stabilnosti mreže uslijed nestalnosti proizvodnje vjetroelektrana. Jedno od rješenja kako doseći udio od 40% vjetroenergije je integracija električnog i toplinskog sektora putem dizalica topline velikih instaliranih snaga.

Više