Sud zaustavio projekt vjetroelektrane Vrataruša II zbog mogućeg utjecaja na okoliš

VISOKI upravni sud poništio je rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike (MZOE) da za vjetroelektranu Vrataruša II nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš i ocjenu prihvatljivosti za ekološku mrežu, izvijestila je udruga Biom.

Iz Bioma ističu da je tim rješenjem Ministarstvo htjelo osloboditi investitora obveze izrade studije utjecaja na okoliš. Presudom Visokog upravnog suda iz srpnja 2020., koja je tužitelju Biomu dostavljena ovoga tjedna, okončan je gotovo tri godine dug spor izmeÄ‘u Bioma i MZOE-a. 

"Naš cilj nije zaustaviti investicije u obnovljive izvore energije, već osigurati pravilne i zakonite postupke ocjene utjecaja u kojima se ne pogoduje investitorima na štetu prirode. Ako se opetovano zanemaruje svrha ovih postupaka i dopušta da se projekti 'puštaju' na temelju podataka upitne kvalitete, ove postupke se svodi na samo još jedan birokratski korak koji investitori moraju zadovoljiti", poručila je direktorica Udruge Biom Željka Rajković.

Biom je krajem 2017. podnio tužbu protiv rješenja MZOE-a za Vratarušu II., snage 24 MW koja se planira pokraj grada Senja, a koja je odbijena presudom Upravnog suda u Rijeci, podsjećaju. Nakon toga je uložio žalbu na presudu riječkog suda Visokom upravnom sudu. Žalba je nakon dvije godine riješena u korist Bioma.

Rizik velikih troškova u slučaju izgubljene parnice

Biom je na obje sudske instance ukazivao na značajne nedostatke u provedenim postupcima ocjene utjecaja za Vratarušu II, ističu, osobito na činjenice da nisu točno utvrÄ‘eni mogući utjecaji vjetroelektrane na bjeloglave supove i sure orlove, koji se gnijezde ili hrane na planiranoj lokaciji vjetroelektrane. 

"Radi se o strogo zaštićenim pticama i rijetkim grabljivicama čija populacija stagnira u Hrvatskoj", upozorili su iz Bioma, koji je jedna od vodećih organizacija civilnog društva za zaštitu prirode u Hrvatskoj i predstavnik najveće svjetske mreže za zaštitu ptica BirdLife u Hrvatskoj.

 

Visoki upravni sud je potvrdio argumentaciju Bioma da nisu ocijenjeni kumulativni utjecaji vjetroelektrane Vrataruša II sa susjednom vjetroelektranom Senj koja se nalazi na dva kilometra zračne udaljenosti. 

Prema zaključku Visokog upravnog suda, navedeni nedostatak propustio je ispraviti prvostupanjski sud. TakoÄ‘er, Visoki upravni sud utvrdio je da nisu točni navodi Ministarstva kako su ipak ocijenjeni kumulativni utjecaji, unatoč ponovljenim tvrdnjama predstavnika Ministarstva u parnici, navodi se. 

Iz Bioma ističu da su uz MZOE na sudu morali pobijediti i veliki odvjetnički ured iz Zagreba koji je zastupao investitora i zbog čega je udruga bila izložena riziku velikih novčanih troškova u slučaju da izgubi parnicu.

Paralelno s ovom parnicom, Biom je za Vratarušu II morao voditi postupak protiv MZOE-a i pred Povjerenikom za informiranje jer je, kako navode, Ministarstvo odbijalo dostaviti stručna mišljenja svojih tijela, a zatim je i tužio povjerenicu pred Visokim upravnim sudom i izgubio. 

"Zadovoljni smo ovom presudom, ali nas žalosti što isti ovi argumenti u pravilu ne prolaze na našim sudovima, zbog čega smo se i morali obratiti Europskoj komisiji, koja je onda umjesto naših sudova morala sankcionirati hrvatske propuste u ocjeni utjecaja vjetroelektrana", zaključila je Rajković.